pátek 2. října 2015

Domácí kečup recept

Na zahrádku již přišel první mrazík a tak nastal čas otrhat zbytek rajčátek, okurek a ostatní zeleniny. Letos poprvé jsem se rozhodla zpracovat všechny rajčata a to pomocí babiččina receptu na domácí kečup.

Vaškova babička ho dělá každý rok, skvěle z něj vaří špagety atp. Chuť se rozhodně nedá porovnat s tím, co kupujeme v krámě :) Recept je jednoduchý, takže i takový amatér jako já to zvládne :)

Co budeme potřebovat? :)


  • 3 kg rajčat
  • 1 kg jablek (stačí i obyčejné co nám rostou na zahradě, není potřeba kupovat nějaké extra)
  • 5x cibule
  • nové koření (10 kuliček)
  • bobkový list (4 ks)
  • ocet
  • sůl
  • cukr
Postup:

Do velkého hrnce dáme na dno vodu cca do výšky 3-4 cm. Poté nakrájíme rajčata napůl a vykrájíme ty zelené "bubáky". Takto vykrájená rajčátka dáme do hrnce s vodou, přidáme cibule a jablka. Jablka je třeba oloupat a vyndat jádřinec. Následně přidáme nové koření a bobkové listy. Takto vaříme dokud se rajčátka nezačnou rozpadat.

Když je vše změklé a rozvařené vezmeme tyčový mixér a vše důkladně rozmixujeme. Rozmixovanou směs propasírujeme a dáme ještě na chvilinku prohřát. Během prohřívání už jen dochutíme -> 3 lžíce octa, lžička soli a 3 lžíce cukru. Dostatečně teplé již jen dáme do skleniček a je hotovo!

Já dávám cukru víc, protože když děláme špagety tak je stejně víc sladíme :) Jak říkala babička, každý si to pak dochutí aby mu to chutnalo :) Když dělám kečup sama tak mi trvá tak dvě hodinky, udělám z toho asi 6 skleniček větších :) Pokud ho děláme s bráchou tak nám to dá tak hodinu a kousek :)

Pokud je recept nesrozumitelný ráda dovysvětlím v komentáři :)

Děláte doma také kečup? Máte zaručený recept? Napište mi ho sem prosím, ráda zkouším nové recepty :) 


Děkuji za návštěvu a komentáře :) Jdu se podívat k Vám :) 

2 komentáře: