úterý 22. srpna 2017

Sobi na Slovensku 2 - Herlianský gejzír

🇸🇰Deník sobího cestovatele: Herlianský gejzír.🇸🇰
Během dovolené na Slovesnku jsme mimo příbuzných navštívili také pár památek, mezi ně patří gejzír. To by zas nebylo soba, aby se nechtěl vyfotit na tak významném místě :) 

Herliansky gejzír (též Herlanský gejzír) je vzácný studený gejzír, nacházející se v obci Herľany (okres Košice-okolí) na úpatí Slanských vrchů, v starém lázeňském areálu Herľany-Rankovce. Je aktivní nepřetržitě od roku 1872, přičemž do roku 1903 a v letech 1957-2006 byl jediným studeným gejzírem v Evropě. Momentálně je kromě něj aktivní ještě studený gejzír v německém Andernachu a další podobné gejzíry se nacházejí na Islandu. Gejzír byl roku 1987 vyhlášen za národní přírodní památku.[1] Od roku 2002 se nachází na předběžném seznamu světového dědictví UNESCO[2].
Erupce gejzíru způsobuje oxid uhličitý, vystupující z podloží podél tektonických zlomů. Gejzír samovolně stříká do výšky 7-15 metrů s periodou 32-40 hodin, erupce trvá přibližně 25 minut. Byl aktivován uměle pomocí vrtu hlubokého 404,5 metru. Teplota vystřikované vody je 14-18 °C a voda je silně mineralizovaná. Jeho průměrná vydatnost je 25-30 litrů vody za sekundu. V současnosti postupně ztrácí na síle a čas mezi erupcemi se prodlužuje.
Zdroj: Wikipedia

Když jsme přijeli na místo, byla hodina před výstřikem. Na internetových stránkách se dá najít rozmezí hodin, kdy bude erupce. Nakonec jsme čekali na místě přes dvě hodiny, než se začalo něco dít. Spolu s námi čekalo na tuto raritu dalších 100 lidí :) 
Takto to vypadalo místo pro gejzír hodinu před očekávaným startem. Přišli jsme mezi prvními :) 
Pomalu se začala voda vystřikovat a nenechavé děti konečně odpustily prostor, kde neměly co dělat :) 
 Tady je již vidět jak probíhá erupce :) Aby bylo vidět, jak vysoko pramen stříkal stoupl si mamky manžel na fotku (měří 198 cm). 
Během stříkání byla velmi cítit sýra po celém širokém okolí :) Moc se nám tam líbilo, bylo neuvěřitelné sledovat co dokáže příroda. Pokud pojedete na Slovensko, hodně na východ můžu jenom doporučit :) A pokud byste chtěli svého sobího cestovatele, můžete mi napsat třeba na Facebooku, kde mě naleznete jako Eloora handmade 
Přeji vám krásné dny, Eloorka 


2 komentáře:

  1. Tak jsem zase chytřejší. O tomto gejzíru jsem nevěděla.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář a milou návštěvu :) Jsem ráda, že si článek někdo přečetl :) Krásné dny, Eloorka

    OdpovědětVymazat